En ung filmfotograf bakom kameran. Bilden har hög kontrast och ett rött filter.
Foto: Mostphotos

Kultur och media

På den här sidan tipsar vi om film, nyheter, radio- och tv-program, om poesi, utställningar och litteratur. Du kan även läsa om hur olika aktörer i landet uppmärksammar 50-årsjubileet av internationella romadagen.


Internationella romadagen uppmärksammas

Den 8 april firas den internationella romadagen, till minne av den första världskongressen som hölls i London 1971. Då valdes den romska flaggan och den romska nationshymnen Gelem Gelem (Jag har vandrat).

I år är det 50-årsjubileum för internationella romadagen. Läs nedan om hur detta uppmärksammas av olika aktörer i landet. I SVT:s program ”Internationella Romska dagen – Fira på Häringe slott”, kan du även möta Miranda Vuolasranta, Johnny Ivanovich, Marius Pruteanu och Barbi Jakowicz som samtalar och äter en romsk festmåltid under högtidliga former på Häringe slott.

Boverket har tagit fram tre kortfilmer om likabehandling av romer på bostadsmarknaden som har publicerats under mars månad. Boverket erbjuder även en webbaserad utbildning om ”Likabehandling av romer på bostadsmarknaden” som är gratis. Ta del av filmerna och webbutbildningen på Boverkets webbplats.

Föreningen Romska rättigheter i Katrineholm firar romadagen den 8 april.

Kulturrådet uppmärksammar myndighetens läsambassadör.

Kungliga biblioteket visar exempel på de många avtryck systrarna Katarina och Rosa Taikon har gjort i nationalbibliotekets samlingar.

Radio Romano och ungdomsprogrammet Terni Generatcia uppmärksammar internationella romadagen genom att lyfta fram romska röster från olika delar i landet. Programmen går att lyssna på i efterhand på Radio Romano och Terni Generatcia.

Region Kalmar län och Länsstyrelsen Kalmar län bjöd i slutet på mars in till en minoritetsdag med tema romsk kultur. Frantzwagner-sällskapet gav en historisk tillbakablick, Kulturrådets läsambassadör inspirerade till läslust och lika möjligheter att hitta fram till litteraturen, och Hultsfreds kommun gav praktiska exempel utifrån sitt arbete med romsk kultur.

Romskt informations- och kunskapscenter, Malmö stad, anordnar den 8 april en digital sändning med livemusik och poesiläsning från Malmö Konsthall, där den romska konstnären och Förintelseöverlevande Ceija Stojka just nu ställs ut.

Sundbybergs stad kommer som vanligt att flagga på romadagen, samt kommunicera kampanjen både internt och externt. Biblioteken i Sundbyberg kommer även att anordna en utställning samt en bokutställning.

Södertörns högskola släpper nyhet kring ämnet romska studier. Läs mer på: www.sh.se

Södertälje kommun uppmärksammar internationella romadagen på sin webbplats.

Upplands Väsby bibliotek bjuder in till romsk fika med bibliotekarierna den 8 april och ger tips om romsk litteratur och kultur. Tid: kl.15.00-15.45. Plats: Upplands Väsbys biblioteks ZOOM och Facebook. Upplands Väsby bibliotek är stolt romsk läsambassad från och med i år!

Vadstena Bibliotek uppmärksammar Internationella Romadagen genom att skylta med böcker om romer.


Film, radio- och tv-program

Glödhet

Kortfilm om tre personer som träffas i skogen och samtalar om språk, identitet och sexualitet. Dialogen växlar mellan romani, samiska och svenska. 

Filmen visas på urplay.se.

Tjena chavale

Tjena chavale är ett barnprogram på romani som visas på svtplay.se.

Klassens z

I kortfilmen klassens z får vi följa en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig om han kanske borde göra något åt saken själv.

Filmen visas på urplay.se.

Sophelikoptern

En roadmovie på romani om tre unga personer som ska forsla ett gammalt väggur från Stockholm till mormor som bor 100 mil norrut.  

En trailer till filmen finns att se här.

Sommar och Vinter i P1

Angelica Ström, speciallärare och dotter till Katarina Taikon, berättar om hennes väg till att idag vara en stolt rom.

Programmet finns att lyssna på i Sveriges radio.

Tasha 17K

En serie om den unga rapartisten Tasha och att följa sin dröm och bli artist.

Se serien på svtplay.se och lyssna på Tasha17K här.


Poesi

Ortens poet

Jami Faltin skriver text och musik om hur det är att vara rom i Sverige. 2017 vann han titeln som ortens poet.

Läs mer på svt nyheter och hör vinnardikten här.


Aktuella utställningar

Ceija Stojka

Malmö konsthall ställer ut konstnären Ceija Stojka till den 23 maj 2021. Stojka var som konstnär självlärd och utvecklade efter hand en egen stil med kraftfulla färger och starka uttryck.

Utställningen kan även ses digitalt på Malmö konsthalls webbplats.

Unga romska röster

Sundsvalls museum i samarbete med Sundsvalls kommun belyser romska ungdomars situation i en utställning som pågår till och med den 9 maj 2021.

Mer information om utställningen hittar du här.


Litteratur

Läsambassadören Bagir Kwiek högläser och tipsar om barn- och vuxenböcker på Kulturrådets webbplats.

Svenska folkbibliotek bjuds in till att bli romska läsambassader. Syftet är att uppmuntra biblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Läs mer om vilka bibliotek i landet som är romska läsambassader.

Under våren 2021 lanserar Kungliga biblioteket appen Bläddra, som ska göra det möjligt för alla i Sverige att ta del av både skönlitteratur och fackböcker på de nationella minoritetsspråken. Målet är att appen ska innehålla 25 titlar på romani chib och 25 titlar på samiska när den släpps. Läs mer om Bläddra på Kungliga bibliotekets webbplats.


Nyheter

Radio för unga

Sveriges Radio sänder radio på romani för unga i Terni Generatcia.

DIKKO

DIKKO är ett magasin som vill förmedla ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprida kunskap om minoriteten romer och nationella minoriteter. Magasinet finns att läsa här.

Radio Romano

Sveriges Radio sänder nyheter och program på romani i Radio Romano.


error: Innehållet är skyddat.